Nimfenburg

Nimfenburg palata ( nemački: Schloss Nymphenburg ), odnosno “Dvorac nimfa”  je barokni dvorac u Minhenu. Palata je bila glavna letnja rezidencija vladara Bavarske.

Centralni paviljon je završen 1675. godine.a sam Maksimilijana Emanuela II je dvorac dosta proširio,kasnije I njegov sin Karl VII Albert dodaje veliki krug (Schlossrondell ) i baroknu palatu tzv. Kavaliershauschen- kavaljerska loža. Dvadeset godina kasnije ovde su rođene Marija Antonija (buduca žena prestolonaslednika Saksonije) i Marija Ana Jozefa (buduca nadvojvotkinja Baden Badena),kao i poslednji čuveni kralj Ludvig II Bavarski.

Kralj Bavarske je titula koju je nosila dinastija Wittelsbach. Kraljevina Bavarske je trajala od 1805 do 1918 , kada je kraljevstvo ukinuto. To je bilo drugo Bavarsko kraljevstvo , skoro hiljadu godina posle kratkotrajnog Karolinškog kraljevstva. Prvi Bavarski kralj bio je Maksimiljan I Jozef, pradeda kralja Ludviga II.

Nifemberg - Dvorci Bavarske

Palata je izgradjena 1662. godine po nalogu princa Ferdinanda i Henriette Adelaide Savojski nakon rodjenja njihovog sina Maksimilijana Emanuela II,na cije su rodjenje cekali 10 godina.

Nimfenburg je napravljen u šumi i prvobitno je služio kao letnjikovac. U njemu je živeo kralj Ludvig I, zapamćen po izrazitoj sklonosti prema ženama. Imao je toliko ljubavnica, da je njihovim slikama prekrio zidove jedne od najvećih prostorija dvorca i nazvao je odajom lepotica. Najpoznatija njegova ljubavnica bila je Lola Montez, koja je toliko opčinila kralja da je zbog nje abdicirao.

Jedna od slika koje se izdvajaju je slika anđela u dve poze. Kad gledate sa ulaza,anđeo ima veo preko bedara, a kad prođete sa suprotne strane go je – golcat ko od majke rođen! Umetnik koji je nacrtao ovog anđela je nepoznat.

Za park koji okružuje dvorac kažu da je najlepši u gradu,a nalazi se na samo 4 km od samog gradskog jezgra. Dvorski paviljoni danas se iznajmljuju za bankete i prijeme uglednih gostiju iz zemlje i inostranstva, a čuveni su i letnji Nimfemburški koncerti klasične muzike, koji se održavaju svake godine.