Linderhof

Linderhof

Bajkoviti zamak, jedan od tri dvorca kralja Ludviga II koji je završio za života. Dvorac je okružen prelepim parkovima sa divnim gradjevinama, fontanama, paviljonima i terasama.

 

Ludvig je tada već bio opčinjen Vagnerom i njegovim delima, pa je odlučio da napravi Venerinu pećinu iz Vagnerove opere Tanhojzer. Ulazak u pećinu je zatvoren  kamenom koji se otvara uz pomoć tajnog mehanizma. Sama pećina je ukrašena prema scenariju iz opere. Na jezeru u pećini nalazi se ladja u obliku školjke sa malom pozornicom.

Izgradjen je u period  od 1870-1878 g. Bio je omiljeno prebivalište Ludviga II. Njegova gradnja je počela posle Ludvigove posete Versaju. Jedna od atrakcija je prirodan potok čiju je tekuću ledenu vodu Ludvig koristio kao klima uredjaj za vreme toplih dana.

Ovaj dvorac je prvobitno izgradjen u vreme Maksimilijana II ,oca Ludviga II,za potrebe lova, da bi ga Ludvig II potpuno preuredio u rokoko stilu.
Unutrašnjost dvorca je prepuna zlata, mermera, slika, kristala, lustera, srebra, goblena, vaza, ogledala- kompletna unutrašnjost dvorca posvećena je apsolutističkom monarhu Francuske- Luj-u XIV. Ispred ulaza se nalazi terasa sa jezerom. U sredini jezera je pozlaćena statua nimfi, a iz  sredine izlazi vodoskok koji dostiže i do 30m visine.

Kao što je Kralj Luj XIV smatrao sebe kraljem sunca, tako je Kralj Ludvig smatrao sebe kraljem meseca. Kao svaki kralj noći on je danju spavao a noću bio budan. Da bi rešio problem osvetljenja,napravio je velike lustere. Kada su sveće upaljene u sobi, mnogobrojna ogledala stvaraju neverovatno veliki efekat svetlosti. Element svetlosti i ogledala biće jos vazniji u trećem po redu, izgradjenom,ali u velikoj meri, nedovršenom,dvorcu-Herenkimze na muškom ostrvu u Kimskom jezeru.