Herenkimze

Herenkimze

Dvorac Herenkimze (Schloss Herrenchimsee) je kompleks kraljevskih zgrada koje se nalaze na ostrvu Herreninsel (muško ostrvo) na najvećem Bavarskom jezeru Chiemsee ( Kimze ). Zajedno sa susednim Fraueninsel (žensko ostrvo) i nenaseljenim ostrvom Krautinsel čini opštinu  Chiemsee.Ovaj dvorac je bio Ludvigov novi Versaj. Za Ludviga II Francuski kralj Luj XIV bio je otelotvorenje apsolutističke vladavine. Prilikom gradnje dvorca Ludvig je rekao da ce to ujedno bit i hram koji će čuvati uspomenu na Luj-a XIV. Ovaj dvorac se nalazi na ostrvu u sred jezera. Do dvorca se dolazi brodićem kroz krajnje romantičnu atmosferu, pored patki i labudova koji slobodno plivaju po jezeru. Dvorac je gradjen u kombinaciji baroka i rokoko-a, prepunjen detaljima od zlata,porculana, mermera. Nažalost nije dovršen za vreme njegovog života. On je u njemu boravio samo devet dana.

Medju 20-tak raskošnih sala posebno se ističu dvorsko stepenište, velika galerija sa ogledalima
i spavaća soba. Ipak najpoznatija je soba sa ogledalima. Tu sobu je Ludvig naročito voleo. Pošto je imao običaj da preko dana spava, noću je vreme provodio u ovoj sobi uglavnom čitajući.

 

Najkičastija prostorija je kraljeva spavaonica, koja se sva sija, optočena je zlatom, mermerom, skupocenim parketom, figuricama, lusterima . Interesantno je da ovu sobu Ludvig nije koristio, to je bila soba izgradjena za Lui-a XIV.

Takodje za ovaj dvorac je karakterističan predivan park prepun cveća, fontana, ukrasa koji su veoma slični.

Na ostrvu se nalazi i manastir Augustiner koji je koji je kasnije pretvoren u stari dvorac (Altes Schloss) dok je dvorac Herenkimze nosio naziv “Novi dvorac” (Neues Schloss).