Minhen

Minhen - Putovanja za svakoga - DvorciBavarske.com

Glavni grad Nemačke pokrajine Bavarske. Treći po veličini grad u Nemačkoj posle Berlina i Hamburga. Prvi podaci o Minhenu potiču iz VI veka kada su Bavarci pleme Alemara osnovali više naseobina na reci Izar.1958 g. Henri Lav osniva grad kome daje ime Minhen i već tad postaje centar trgovine. Kraljevska porodica Vitelsbah 1180 god. Proglašava Minhen za rezidenciju kraljevske porodice.

U XV veku počinje procvat Minhena dok se u renesansi i Baroku grade mnoge gradjevine koji danas predstavljaju najlepši spomenik Minhena. Najznačajniji vladar kome Minhen duguje današnji izgled je kralj Ludvig i koji je vladao u XIX veku. On je Minhen uzdigao do kulturne i duhovne prestonice Evrope u to doba. Grad se nalazi na obalama reke Izar na samim obroncima Alpa.

0
Miliona ljudi poseti Minhen godišnje

Zahvaljujući svom geografskom položaju , Minhen predstavlja važnu raskrsnicu puteva kako kopnenih tako i vazdušnih. Minhen je jedan od najlepsih gradova Nemačke, kulturni i boemski centar. 

To je grad brojnih istorijskih spomenika koji pričaju o vekovnim vladarima Bavarske ali i grad remek dela moderne tehnologije i arhitekture, svetski centar sajamskih priredbi, grad pivnica i oktobar festa. Lav je zvanični simbol ovog grada a pivo nezvanični. Studenti dolaze u Minhen da bi studirali. Jet set smatra taj grad dovoljno modernim za život i u njemu se okupljaju pisci, slikari, muzičari, režiseri. Stranci čine više od petine ukupne populacije, često ga nazivaju svet u malom.

Za potrebe održavanja Olimpijskih igara 1972 god, sagradjen je i Olimpijski kompleks, park sa jezerom, Olimpijski TV toranj, a pred samo svetsko prvenstvo u fudbalu 2006 godine gradi se i čuvena Alianc arena,s tadion fudbalskog kluba Bajern. Najveći napredak Minhen doživljava za vreme Olimpijskih igara, 1972. i 1974 god.

Nakon I i II svetskog rata u kome je Minhen srušen do temelja pocinje period restauracije i rekonstrukcije. 1950 god. Gradska skupština donosi odluku da se sve zgrade koje su srušene u bombardovanju ponovo izgrade u svom stilu. Kada se Minhen kandidovao kao mesto održavanja letnjih olimpijskih igara počela je velika izgradnja. Minhen počinje da se gradi u novijim stilovima ali van centra grada, tako da danas postoje svojevrsni kontrasti u Minhenu. 

Pogledajte najlepše dvorce Bavarske

Marijin plac, Marijin trg, srce starog Minhena, ime je dobio po visokom stubu na čijem se vrhu nalazi pozlažen kip Bogorodice. Četiri figure u podnožju simboliziju rat, kugu, krivoverje i glad. Bogorodična crkva predstavlja jos jedno od obelezja grada. Njene dve kule se uzdizu 99 m u visinu. Poznata je kao grobno mesto Bavarskih vladara. Na Marijinom trgu nalazi se gradska većnica, jedna od najčuvenijih zgrada u Minhenu.

Minhen čine i Crkva Sv. Mihajla iz XVI veka, najveća renesansna crkva sa severne strane Alpa. Ima predivan oltar sa likom Arhangela Mihajla kao i kraljevsku kriptu u kojoj je sahranjen Ludvig II. Teatiner crkva sa 70 m visokim zvonicima, trg Kraljeva, trg u Grčko-Rimskom stilu, Hitler ga je koristio za nacističke skupove. Danas se tamo odvijaju kulturne manifestacije, koncerti, pozorišne predstave

Pinakoteka– jedna od najznačajnijih i najstarijih galerija slika na svetu. Nemački muzej tehnologije i priodnih nauka najveći muzej te vrste na svetu. Za ljubitelje tehnike tu je i BMV-ov muzej a medju turistima je popularan muzej igračaka. Engleski park, jedan od najvećih u svetu, pogodan za razne sportove, poznat po nudistima koji se tamo sunčaju kada je lepo vreme, vojni muzej, triumfalna kapija, Ludvigova crkva, Bavarska biblioteka, zgrada ministarstva Bavarske sa koncertnom salom, nacionalno pozorište, zgrada umetnika u stilu nemačke renesanse, zoološki vrt, i sve to cini Minhen. Krajem septembra počinje OKTOBARFEST, najveci festival u Nemačkoj, 15 dana se luduje i pije pivo, jedu bele kobasice i perece. 

Maksimilijan strase– Maksimilijan ulica, u njoj se mogu naći najekskluzivniji modni brendovi a vodi preko reke Izar pa sve do sedišta Bavarskog parlamenta. Zanimljivi mostići preko Izara vode do intresantnih tačka, npr. do statue Andjeo mira, do nemačkog muzeja, do javnog kupatila. Blizu Minhena se nalazi dvorac Nimferbug, letnja rezidencija dinastije Vitelsbah. U ovom dvoru je rodjen poznati Bavarski vladar Ludvig II.

Minhen - Putovanja za svakoga - DvorciBavarske.com